Wonen in Gouden Leeuw is wonen in het groen

Een bijdrage van een bewoner van Gouden Leeuw (oktober 2018)

Als je in Gouden Leeuw komt te wonen, valt het op wat een rijke en diverse flora en fauna het complex omringt. Niet alleen heeft Gouden Leeuw voor haar bewoners een moestuinmogelijkheid voor de deur, ook de gehele groenvoorziening rondom ons complex zit vol leven.

Spechten, buizerds, boomklevers en futen, om maar een paar mooie vogels te noemen die veel voorkomen in de bomen en sloten. En wat te denken van vossen, hazen, konijnen en zelfs ringslangen: ook zij zitten hier letterlijk voor onze deur.

Aan de noordzijde van Gouden Leeuw, over de sloot, is een grote groenstrook waar veel hondenbezitters hun hond laten rennen: het is er vrij, open en groen.

Er wordt dan ook terecht van meerdere kanten zorg en aandacht gegeven om dit stukje natuur in stand te houden.

Zo ruimen een aantal bewoners, geheel vrijwillig, zwerfafval op door regelmatig rondjes te lopen met een vuilniszak en prikstok. Ook wordt er rondom ons complex voor -extra- struiken en planten gezorgd door onze medebewoners.

Ook liggen er boomstronken dusdanig aan de randen van de fietspaden dat het groen niet kapot gereden kan worden door hulpdiensten etc.

Deze initiatieven zorgen dat onze groenvoorziening zo divers blijft als deze is en standhoudt tegen allerlei tegenslagen.

Twintig seconden Gouden Leeuw geluid

Het appartementencomplex Gouden Leeuw ligt in Amsterdam Zuidoost, midden in het groen. De Gouden Leeuw is in 1973 ontworpen door Joop van Stigt, conform het structuralisme en vanuit een ideologische visie op het gebied van de maatvoering, indeling en gemeenschappelijke voorzieningen. De Vereniging van Eigenaren (VvE) koestert dit cultureel en architectonisch erfgoed.

De Gouden Leeuw ligt in een park in Engelse landschapsstijl, vernoemd naar Joop van Stigt. Het park maakt een wezenlijk deel uit van onze omgeving en is een onmisbaar onderdeel van de woonervaring in de Gouden Leeuw. Het groen is autovrij en alleen vrij toegankelijk voor het serviceverkeer zoals vuilnisophaal, ambulances en brandweer. Auto’s mogen alleen met ontheffing tot aan de torens komen. Parkeren, ook voor motoren en scooters, kan in de aangrenzende parkeergarage.