Anouk en Peter: Van het gas af

Wij zijn van het gas af, onze ervaring.

Sinds kort zijn wij ook van het gas af.
Het lijkt ons goed om onze ervaring met jullie te delen!

Wij hebben besloten om op dit moment over te stappen op inductie, omdat Liander het gas tijdelijk gratis afsluit (https://www.liander.nl/consument/aansluitingen/tarieven2021?ref=22717)
(kost normaal € 471,-) en omdat je momenteel subsidie kunt aanvragen tot een maximum van € 500,- voor de aanpassingen die in huis gedaan moeten worden.
(https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid=%7B2A76669F-942B-4324-9BF8-E2DFDD9BC1FD%7D)
De subsidie vraag je aan vóór dat je aan de werkzaamheden begint en wordt pas in een later stadium toegekend. Wij weten dus nog niet precies welk bedrag wij krijgen.

De gas aansluiting laten weghalen vraag je aan via www.mijnaansluiting.nl
Eerst een account aanmaken en dan wijst de rest zich vanzelf.
Belangrijk: als de gasmeter is verwijderd moet je je zélf afmelden voor gas bij je eigen energieleverancier! Als je dit niet doet blijf je doorbetalen voor het vastrecht!

Wij hebben gekozen voor een inductiekookplaat die zowel op 1-fase als 2-fase stroom werkt. In het eerste geval kun je de kookplaat aansluiten op een normaal geaard stopcontact alleen kun dan je niet het volledige vermogen gebruiken.

Om op 2-fase (volledig vermogen) te kunnen koken heb je een perilex stopcontact en bijbehorende stekker nodig. Voor het stopcontact heb je een elektriciën nodig die aanpassingen moet doen in je stoppenkast (in ons geval een extra groep en een aardlekschakelaar) en een draad moet doortrekken naar je keuken om daar het perilex stopcontact te maken. Voor de stekker zorgt de leverancier van de kookplaat, let daarbij op want vaak moet je de stekker er zelf los bij kopen!

Op advies van Ferry onze huismeester, hebben we elektricien Sergio Menes van Cialiy Facility Services benaderd. Hij voert regelmatig klussen uit in ons complex. Hij is komen kijken, na een paar dagen was de offerte klaar en wij zijn daar mee akkoord gegaan. Binnen twee weken was de aansluiting klaar! Daarbij behoefde onze stoppenkast weinig aanpassingen, wij waren al van de ouderwetse stoppenkast af. Wij kunnen Sergio Menes van Cialiy Facility Service zeker aanraden!
http://www.cialiy.nl

Meerdere offertes opvragen is trouwens zinvol, dat hebben wij ook gedaan en de prijsverschillen waren enorm!

Aandachtspunt is verder de opening in het aanrechtblad, want de kookplaat moet er wel goed inpassen. Wij hebben gekozen voor een inductiekookplaat die 70cm breed is, Etna KIF670DS, (10cm breder dan een standaard gasfornuis) maar wel in de opening past van een standaard gasfornuis. Wij hebben het aanrechtblad van te voren laten opmeten door Expert Diemen.

De kosten voor het opmeten krijg je terug als je bij hen ook de apparatuur aanschaft. Als je aanrechtblad niet voldoet kan dit dus ook nog meerkosten geven. Ook heb je wellicht nieuwe pannen nodig als je oude pannen niet voldoen.

Het koken op inductie bevalt ons zeer goed. Je bent er snel aan gewend. De inductieplaat is makkelijker schoon te houden en staat erg mooi in de keuken!

Kostenplaatje:
Electricien 380.-
Kookplaat 484.-
Kookplaat laten inbouwen 89,95
Pannenset 256.-

Besparing
Vastrecht gas 200.- (jaarlijks) Afsluiten gas 0.-
Subsidie max 500.- (geldt niet voor aanschaf apparatuur en pannen)

Als er nog vragen zijn horen wij dat graag.

Anouk & Peter GL 632