Emil: Mijn keuken – van gas naar inductie

AVG tot gort koken, of?

Gelukkig koken we niet allemaal meer om halfzes aardappels, vlees en groenten tot een moesje. Er zijn mensen die thuis willen koken als een sterrenchef, anderen laten warm eten bezorgen. Daartussenin zitten de meesten van ons. We koken omdat het nodig is, en soms om er een feestje van te maken. Onze wensen wat betreft keukenapparatuur lopen sterk uiteen. Mijn uitgangspunt is de keuken die er stond toen ik mijn huis kocht.

Hell’s kitchen

gasformuis

Mijn gasfornuis. In de electrische oven eronder woont een onverstoorbare kip, al langer dan ik!

Mijn huidige ‘vuurplaats’ bestaat uit een mooi gasfornuis, 4 pitten waarvan een ’n dubbele wokring, met  daaraan vast een grote electrische oven. Daarnaast heb ik nog een combi-oven staan op de koelkast. In de praktijk gebruik ik de oven onder het fornuis alleen voor tijdrovende projecten waar hetelucht niet gewenst is (kip in römertopf, brood). De combi-heteluchtoven warmt veel sneller op, dus gebruik ik die regelmatig. Uiteraard kan ik de twee ovens niet tegelijk aanzetten, dan zou de stop doorslaan.

Een glad alternatief

Ik wilde niet teveel uitgeven voor een electrisch fornuis, dus ging ik op zoek naar een inductiekookplaat die aan een bestaand stopcontact kan worden gehangen. Tot mijn verbazing is er veel te kiezen. Van een- tot en met 4-pits. Het is mij nooit gelukt comfortabel te koken met vier pannen tegelijk, ze botsen dan tegen elkaar. Dus koos ik voor een verassend mooi drie-pits toestel, met een slim geplaatste grote pit van 29cm. en twee kleinere ernaast. De grote pit zou met de booster functie aan sterk genoeg moeten zijn voor een wok. Gaan we testen.

Onbekend met koken op inductie? Lees deze duidelijke uitleg vanuit het perspectief van chefs in een restaurantkeuken. Zij gebruiken wel zeer kostbare apparatuur maar hebben lagere verbruikskosten dan wij thuis. Het artikel gaat ook in op de (beperkte) milieu-impact. Erik van der Loo, tweesterrenchef, zegt:

“Het is even wennen, maar ik wil nooit meer terug. Geen twijfel over mogelijk. Inductie is echt top.”

What’s cooking in the kitchen?

In een volgende post specificeer ik de kosten van koken op gas, en de investering die ik moet maken voor de overstap naar inductie. Daarna begint het werkelijk koken op electriciteit! Want de gasman is onderweg, onze afspraak staat voor 3 Mei..

Zojuist ontdekte ik dat mijn oude mokkapotje niet op inductie werkt. Magneetje blijft niet plakken, potverdorie. Moet nu echt snel een nieuwe gaan zoeken. Doei!